Planinarenje

Planinarenje i alpinizam

Zavisno od vaših želja i sposobnosti, Kopaonik pruža brojne mogućnosti za planinarenje i alpinizam

Velika površina sa bogatom florom i faunom, dosta izvora, potoka i rečica, stenovitih kao i pristupačnih vrhova skrivenih u četinarskim šumama, blagi grebeni i padine sa prevojima i dolinama, kanjonima, prostrane četinarske šume sa bezbroj staza i puteva za kraće i duže pešačenje (planinarenje) čine Kopaonik idealnim mestom za aktivan odmor.

Pešačke ture

NP Kopaonik organizuje u pratnji vodiča dve pešačke ture.

Pešačka tura Nebeske stolice započinje vožnjom žičarom do Pančićevog vrha, a zatim se obilazi arheološki lokalitet Nebeske stolice. Počinje se kretanjem niz stazu Duboka 1 crna do Krčmarskog puta, a zatim odatle do Nebeskih stolica. Povratak može da bude istim putem, a može se vratiti i Krčmarskim putem do Konaka preko Pajinog Presla.

Pešačka tura vodopad Jelovarnik, takođe, počinje vožnjom žičarom na Pančićev vrh, a zatim se odlazi do vodopada Jelovarnik. Ova tura je za ljubitelje dužih šetnji, po različitoj vrsti terena.

Alpinizam

Alpinizam, kao najekstremniji oblik planinarenja predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu odnosno kretanje i prolazak nepristupačnih terena.

Tokom boravka na Kopaoniku, na lokaciji Orlove (Bele) stene može se isprobati kretanje odnosno supštanje i prolazak kroz nepristupačan teren (liticu) uz pomoć posebne opreme koja služi kao osiguranje od pada.